Over Gregory Sedoc

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Hij heeft een persoonlijk verhaal dat inspireert en motiveert. Gregory is nog lang niet uitverteld! Ben je benieuwd geworden naar de ervaringen van hordeloper Gregory Sedoc en de link met Soest?

Kom dan 1 juni naar Sportcafé Vitaal Soest!!

"Ik had nooit de illusie dat ik topsporter kon worden".

Een opvallende uitspraak voor een atleet die meerdere grote prijzen binnensleepte. Gregory Sedoc had niet de jongensdroom, maar wel de discipline die hem leidde naar de top. Al op jonge leeftijd was Gregory Sedoc in de sportschool te vinden. Ik keek naar atleten als Carl Lewis, Ben Johnson en Dan O’Brian. Dat waren supersterren. Ik had nooit de illusie dat ik dat niveau kon halen, tot ik ouder werd. Ik zag atleten van dichtbij, ben letterlijk op de baan opgegroeid. Je ziet niet anders dan dat mensen sporten. Toen kwam het besef dat ik ook topsporter wilde worden. De volle stadions en het competitieve verband werkten als magie op de jonge Gregory. En waar een wil is, is een weg

‘Ik had nooit de illusie dat ik topsporter kon worden’. Dit motto loopt als rode draad door het leven van de atleet. Hoewel zijn ouders hem onvoorwaardelijk steunden in zijn sportcarrière, wezen zij Gregory ook op het belang van het hebben van een baan naast de sport. Bovendien was om zorgeloos te kunnen sporten een inkomen nodig, dus solliciteerde Gregory bij Defensie. Naast zijn baan bij de landmacht volgde hij bovendien een studie Commerciële Economie. Zo timmerde Gregory Sedoc ook op maatschappelijk gebied al vroeg aan de weg.

Blessureleed en tegenslagen mogen geen reden zijn om de focus te leggen op een maatschappelijke carrière. Je bent topsporter, daar doe je alles voor. Opgeven is makkelijk, maar hoort niet bij mij. Was er dan nooit een moment waarop de atleet dacht: ik pak nu een keer die makkelijke weg? Er zijn zoveel mooie momenten die ik nooit had meegemaakt als ik geen topsporter was geweest. Als ik eerder was gestopt had ik nooit dertien NK medailles, was ik geen Nederlands recordhouder of Europees Kampioen en had ik drie Olympische Spelen gemist. Ik ben er trots op dat ik hard heb doorgezet en vooral harder wanneer het tegen zat.
‘Ik ben er trots op dat ik hard heb doorgezet en vooral harder wanneer het tegen zat’.
Ook als zijn contract bij Defensie niet wordt verlengd, blijft Gregory nuchter. Dat is vervelend: je hebt een huis en een hypotheek die betaalt moeten worden. Bovendien waren de Olympische Spelen op dat moment mijn focus. Na de Spelen heb ik goed nagedacht wat ik wilde naast mijn sport en besloot ik alvast te solliciteren bij de Politie. Met succes: Gregory Sedoc is sinds 2013 actief voor de Politie Leidschendam-Voorburg.

Waar velen moeite hebben een wekelijks rondje hardlopen in de planning te verwerken, doet Gregory Sedoc aan topsport en bouwde daarnaast een succesvolle maatschappelijke carrière op. Onlangs startte onder de noemer Veel Beter – Performance ook nog Gregory’s eigen bedrijf in bewegingscoaching. Wat is de drijfveer achter al deze inspanning? Als ik ergens voor ga, dan ga ik er helemaal voor. Half werk is niks voor mij. Natuurlijk heb ik het nu wel druk, maar ik merk dat ik mijn kennis van sport en mijn ervaringen wil delen met mensen.

‘Als ik ergens voor ga, dan ga ik er helemaal voor. Half werk is niks voor mij’.
Bij de vraag welke belangrijke lessen hij vanuit de topsport kan toepassen in het bedrijfsleven, wordt misschien een antwoord in de richting van doorzettingsvermogen, management en het bereiken van doelen verwacht. Echter geeft Gregory als belangrijkste les het omgaan met verschillende culturen. Als je de hele wereld over reist leer je andere culturen en omgangsvormen kennen. Daar haal ik tijdens mijn werk als politieman enorm veel voordeel uit. Contact maken en ervaringen delen, dat vinden mensen leuk. Mooi vind ik dat!
We kunnen concluderen dat, hoewel zijn topsportcarrière inmiddels is beëindigd, de weg waaraan Gregory Sedoc bouwt nog lang niet ten einde is. 

Ben jij er bij op 1 juni? Je kunt je hier aanmelden.